Ca ne convine sau nu, actualele conditii epidemiologice si diferitele ordonante ne impiedica semnificativ sa mai jucam GO "clasic". Cam toate turneele programate anul acesta, din luna martie si dupa aceea, s-au suspendat, s-au amanat (pana cand, oare?...) sau chiar au fost anulate, inclusiv campionatul european de GO care trebuia sa fie in august in Ukraina. La fel au procedat si organizatorii canpionatelor internationale si mondiale de GO, in toata lumea.
De aceea, consideram oportuna organizarea de concursuri on-line, ca alternativa care sa ne faca sa trecem peste aceasta perioada. Cateva cluburi au si organizat asa ceva si ar trebui sa incercam sa punem cap la cap experientele (nu intotdeauna placute) legate de asta.
Cred ca ar trebui sa luam in calcul faptul ca este foarte posibil sa fim nevoiti sa organizam si o parte din campionatele nationale de GO in acest mod, asa ca ar fi bine sa ne pregatim in acest sens.
Pentru asta, rog pe cei care au de spus cate ceva in acest domeniu sa intervina si sa incercam sa stabilim un cadru care sa ne asigure conditiile (aproape) optime pentru a putea organiza concursurile on-line asa cum trebuie. Ar trebui sa urmarim:
- regulamentele acestor concursuri (daca apar schimbari semnificative fatza de cele "clasice")
- cerintele specifice jocului on-line (servere agreate, conditii de joc, modalitatea de a juca partidele, probleme de conexiune etc)
- modalitatea de a evita "cheating-ul", mai ales prin utilizarea de programe AI sau, mai clasic, apelarea la "prieteni" sau la "copiutze" (recunosc, structura mea genetica m-a impiedicat sa copiez la examene, asa ca, trebuie sa recunosc, sunt putin descoperit la acest aspect...)
- identificarea concursurilor care pot fi jucate on-line, macar in fazele de calificare (de ex, la campionatele de echipe s-a jucat on-line faza de calificare si apoi primele 6 echipe au jucat finala, in mod clasic, 5 runde fiecare cu fiecare si mi s-a parut ca a fost foarte bine... poate ca ar trebui sa revenim la acest sistem, deja verificat in timp)
Prin urmare, astept reactii si, de ce nu, completari. NU detin adevarul suprem, desi am pretentia ca dispun de destul discernamant... Sper sa reusim sa ajungem la niste concluzii, macar partiale.