Page 1 of 1

LeeSedol si-a vandut partida castigata cu AlphaGo in format NFT.

Posted: Wed May 19, 2021 3:04 pm
by Dan.A
LeeSedol a reusit sa vanda partida 4 (cea castigatoare) cu AlphaGo la o suma de $210,000.

Pentru cine nu stie ce inseamna NFT (nici eu nu am stiut de termen pana acum) aveti acest articol interesant: https://www.forbes.com/advisor/investin ... ble-token/

Pe scurt orice poate fi vandut in formt digital in acest moment.

Articolul care vorbeste de aceasta vanzare poate fi vazut aici: https://decrypt.co/71219/nft-of-go-play ... for-210000

Chiar sunt curios in mare ce consecinte va avea acest lucru pe viitor in lumea go-ului :)

- Oare nu vei mai putea sa vezi gratis anumite partide, sau va trebui sa platesti drept de autor sa le distribui (ca in muzica) ? :) Sper sa nu.

Re: LeeSedol si-a vandut partida castigata cu AlphaGo in format NFT.

Posted: Tue May 25, 2021 9:28 am
by Admin
Cred ca ideea cea mai importanta a NFT-urilor este de "proprietate asupra originalului". E ca o pictura de van Gogh sa zicem, pe care o poate avea oricine in casa sub forma de copie (mai buna sau mai rea), insa doar unul are originalul si a dat bani multi pe ea doar pentru asta, nu ca e el mega fascinat de acea pictura.
In cazul asta, partida lui Lee Sedol va fi disponibila in continuare, cu acces neingradit. Nimic nu se schimba. Doar ca a aparut si in format NFT, adica inca o inventie, inca o modalitate de a mai creste putin economia lumii mai mult sau mai putin artificial.

Probabil, Dan, ai intuit bine ca in viitor lucrurile se vor schimba. Cine stie... poate jucatorii profesionisti de Go isi vor vinde ca NFT-uri partidele pe care le vor juca sau comentariile pe care le vor face pe marginea unei partide. Pentru ca e o modalitate foarte convenabila de a-si vinde proprietatea intelectuala. Nu mai depind de nimeni, nu mai platesc cote parti din castiguri nimanui.