ARBITRAJ

In acest loc sunt prezentate proiecte. Va asteptam cu sfaturi si contributii de orice fel
dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

ARBITRAJ

Postby dr.Toma » Mon Dec 14, 2015 8:29 pm

Salutare, mai multi dintre voi s-au aratat interesati de un curs de arbitraj, ceea ce era oricum in intentia mea si cred ca trebuia facut chiar mai de mult.

Am incercat sa gasesc o cale de a realiza acest curs (si inca nu am renuntat la idee) intr-un loc in care sa ne putem intalni in mod fizic si sa putem pune la punct tot ce trebuie. Din pacate, deocamdata nu s-a putut si tare ma tem ca daca asteptam alinierea astrelor nu mai putem face nimic pana iesim la pensie.

Deci, dupa cum am discutat ieri la Bucuresti cu cativa dintre voi, pornesc acest topic si as vrea sa incercam sa punem putin lucrurile in miscare. Dupa cum sper, as vrea sa adaugam aici informatiile necesare pana la alcatuirea unui manual pentru arbitri, cu cat mai multe dintre elementele necesare.

Eu cred ca structura acestui topic ar trebui sa contina:
1. Lista cu arbitrii FRGO (si o clasificare a lor pe categorii de competenta)
2. Clarificarea atributiilor si a cerintelor pe care le presupune calitatea de arbitru (un fel de "fisa postului")
3. Elemente tehnice specifice (alegerea tipului de concurs, utilizarea programelor de arbitraj, solutionarea unor pozitii particulare pe tabla de GO, aspecte disciplinare si organizatorice)
4. Discutii concrete privind concursurile organizate deja, cu evidentierea problemelor aparute si a modului in care acestea pot fi rezolvate
5. Dispozitii finale (care pot fi completate si eventual modificate in functie de situatiile concrete semnalate)

Daca mai sunt idei, astept cu interes. Poate ca una din ideile care mi se par bune ar fi ca adminul sa ne poata ajuta sa dezvoltam o structura de genul celei prezentate mai sus.


dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Re: ARBITRAJ

Postby dr.Toma » Tue Dec 15, 2015 4:44 pm

Pentru inceput, voi posta aici doua mesaje care deja au aparut pe pagina lui Titi Ghioc (va mai amintiti, se numea desprego si inca mai exista pe net) la adresa http://desprego.ro/categorie/management/page/3/

Pentru concursuri MacMahon, recomand 2 programe: MacMahon 3.4 (cea mai noua versiune a programului lui Cristoph Gerlach) si OpenGotha. Personal, cred ca (inca) de preferat ar fi MacMahon 3.4, sau chiar versiunea mai veche, 2.50 care permite mai multe setari manuale (desi asta inseamna mai mult de munca pt arbitru). Principalul avantaj pentru OpenGotha (versiunea MM 3.4 face si ea acest lucru acum) este legat de faptul ca importa jucatorii direct din baza de date europeana care este actualizata automat (dar trebuie conexiune la internet, evident).

Un arbitru la un concurs de GO are ca principala atributie exact acest lucru: organizarea si urmarirea desfasurarii concursului. Deci:

-jucatorii se inscriu (de preferat) in avans (macar majoritatea) si se completeaza cu cei aparuti in ultima clipa. Sa se faca inscrierea pe loc nu este o modalitate practica, datorita duratei mari si a stress-ului inerent, mai ales la concursuri in care sunt multi copii…
-esential este ca prima runda sa inceapa cat mai aproape de ora propusa; de aceea, se inscriu jucatorii cat mai repede, se seteaza parametrii de concurs si se porneste concursul. Eventualele corecturi si completari se pot face ulterior, pana la runda urmatoare. Impactul unei eventuale erori de imperechere este cu atat mai mic, cu cat aceasta eroare este descoperita mai devreme in concurs.
-sistem de concurs: de preferat MacMahon (pentru elvetian se seteaza SMMS-ul tuturor la ZERO)
-indiferent de sistemul folosit, ESTE OBLIGATORIE SETAREA UNEI GRUPE DE TOP, IN CARE TOTI JUCATORII IMPLICATI SA AIBA SANSE TEORETIC EGALE DE A CASTIGA CONCURSUL. Marimea acestei grupe este de 8-12 jucatori pentru un concurs de 4-6 runde, dar poate fi si mai mare in cazul in care se organizeaza mai multe runde.

Observatie: Se face confuzie intre sistemul MacMahon si un concurs pe grupe, dupa principiul MacMahon; setarile pentru MacMahon presupun ca pentru fiecare diferenta de rang sa se dea 1 punct diferenta in MMS (MacMahon Score), cu exceptia grupei de TOP si a celei de BOTTOM. Se poate face si concurs pe grupe separate de 1-3 sau chiar mai multe puncte, cu setarea MANUALA a SMMS-urilor jucatorilor.

dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Re: ARBITRAJ

Postby dr.Toma » Tue Dec 15, 2015 4:53 pm

Inca un mesaj care a aparut pe pagina lui Titi Ghioc, la adresa http://desprego.ro/categorie/management/page/3/

In continuarea articolului Eseu despre arbitraj, vreau astazi sa va prezint sugestiile mele pentru configurarea software-ului folosit pentru concursuri (setarile specifice sunt particularizate pentru folosirea MacMahon). Ma refer aici la versiunea MM 2.50, care deja este depasita prin aparitia versiunii MM 3.4, dar ideile sunt inca actuale iar optiunea de a putea seta manual parametrii este excelenta. Pentru versiunea 3.4 l-as ruga pe Viorel Arsinoaia sa scrie cateva cuvinte,pt ca el s-a jucat mai mult decat mine cu acest program, inclusiv la Campionatul European de GO de la Sibiu, de anul trecut.

= Handicap: de obicei NU se joaca partide cu handicap in concursurile serioase
= Numarul de runde: poate fi modificat si pe parcursul concursului
= TOP group si BOTTOM se seteaza din meniul Tourmanent -> Options
= MMS: recomand sa se rotunjeasca in minus (deci fara a mai avea jumatati de punct pentru partide nejucate)
= Other Options -> bifati optiunea de a avea marcate cu ‘!’ partidele castigate prin neprezentare
Important: la Pairing -> Algoritm Options setati la ZERO optiunea AVOID STRENGHT DIFFERENCE; daca nu, veti avea surpriza de a avea practic 2 turnee paralele, cu jucatorii tari jucand intre ei si cei mai slabi tot asa, intre ei, cu consecinte devastatoare pentru clasamentul final

Alte sugestii:

=Salvati periodic tabelul de concurs; numele trebuie sa aiba maxim 8 caractere, format .TUR (ma refer aici la programul MacMahon) si ar fi de preferat sa salvati concursul pe desktop, pentru acces mai facil (poate fi mutat de acolo ulterior)
=Taste utile: F5 arata tabelul de concurs; F6 arata perechile cu rezultatele din partide in runda respectica
=Nu uitati sa bifati la Round -> Take current round into account optiunea respectiva, pentru a vedea clasamentul REAL

Acum, as mai vrea sa insist asupra catorva elemente de care m-am lovit eu si Viorel Arsinoaia incercand sa trimitem concursurile din Romania la EGD, pentru calculul rating-ului european.

>>Numele jucatorilor sa fie scrise in mod CONSECVENT in formatul: NUME DE FAMILIE/PRENUME pt ca asa se introduc in baza de date si nu este deloc distractiv sa trebuiasca modificate.
>>Atentie la jucatorii nou introdusi, sa aiba datele cat mai corecte si mai complete.
>>Atentie la numele folosit la cei (majoritatea) cu nume multiple. Preferabil, macar la cei nou introdusi, sa fie scrise toate prenumele; in caz ca se insista ca la un jucator deja introdus sa apara toate prenumele, sa se specifice acest lucru (necesita mesaj special la Aldo Padavini, care gestioneaza baza). Deci, mai bine sa fie corect de la inceput…
>>Conditiile de concurs: Data si locul turneului, Numele acestuia, timp de joc si Byo-yomi. Timpul minim limita pentru ca un concurs sa fie inclus in euro-rating este de 30 minute!
>>Ar fi indicat ca partidele pierdute prin neprezentare sa apara marcate cu ‘!’, dar ATENTIE, la calcul se vor considera pierdute prin abandon, asa cum este de altfel si firesc. DECI, ARBITRUL TREBUIE SA DEA DOVADA DE DISCERNAMANT, ATUNCI CAND UN JUCATOR ANUNTA DIN TIMP CA LIPSESTE LA O RUNDA SA FIE SCOS DIN LISTA JUCATORILOR CARE JOACA IN RUNDA RESPECTIVA, NU SA FIE IMPERECHIAT AIUREA, PENTRU CA PIERDE PUNCTE DE RATING.


Return to “Proiecte”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron