Principii moralizatoare

Aici se discuta subiecte fara legatura cu Go-ul
User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Principii moralizatoare

Postby kostel » Sat Jan 31, 2015 12:48 pm

Sau poate trebuia numit reguli sau ghid de moralitate si pus alaturi de regulamentul forumului.

Initial voiam sa numesc topicul povesti moralizatoare si sa povestesc intimplarile tragicomice, gen orice facere de bine... si cele in care am facut pasi inainte prin suturi dorsale cind eram ca omu in banca mea, si cum eram laudat cind scos din pepeni trimiteam la plimbare principiile morale.

Am crezut si inca mai cred in aceste principii, dar incep sa si vad ca e o naivitate sa crezi in ele, in plus incep sa cred ca ele au fost inventate cu scopul de subjuga. O societate lipsita de aceste principii ar fi una in care forta bruta ar avea succes, asta insemnind eforturi considerabile.

Pe de alta parte este evident ca doar prin eforturi comune se poate inainte. Orice copil cred ca stie fabula cu racul barza si cu broasca.

Eu constientizez ca singur, fara societatea din jur, as fi fost capabil cel mult sa imi fac o coliba din lemne si paie, sa maninc ciuperci si radacini eventual daca ma lovea geniul sa fac si ceva de imbracat. Si ok, pentru ce am material, am oferit ceva la schimb, am reparat un calculator am scris o poveste. sau am speculat un moment. Dar pentru ce am imaterial nu pot plati direct, nu am cum sa ii rasplatesc pe Pitagora Babbage Ford si altii. Dar pot da inapoi societatii in sine. In principiu datoria catre societate se plateste crescind un copil. Eu am refuzat sa fac acest lucru pentru ca nu erau conditiile propice pentru a face o treaba cum trebuie, asa ca am ajutat pe ici pe colo, cu o mina, un calculator, o casa, o maslina, un sfat.

Pe linga copii, mai este importanta si educatia, iar implicarea mea in Go a fost si pentru rolul sau educativ. (Rol de care incep sa ma indoiesc.)


User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Citeva speculatii privind vulgaritatea si democratia.

Postby kostel » Sat Jan 31, 2015 2:20 pm

Sint convins ca ruptura dintre federatie si "plebe" nu poate fi reparata, fiind o chestie naturala la acest nivel evolutiv. Dar incerc sa deschid o discutie in care imi expun citeva pareri, si mi-ar placea sa am si replici, pentru a vedea daca presupunerile mele stau in picioare.

Mai intii un exemplu. Clubul nostru s-a intrunit si pe la noi pe acasa. Un an chiar la mine. Si la fiecare acasa dupa cum avea omul regulile incaltat sau descaltat.
La un moment dat, maica-mea mai trece pe la mine, si o vad in genunci cu peria scotind cocoloase din covor. Eu in afara de un aspirator nu am simtit niciodata nevoia de a ingriji acel covor. Eram constient ca se uza, dar era pentru clubul meu. Acum cu initiativa de a reface clubul la biblioteca, vine vorba, se putea si in sala asta, dar stiti are covor... Este un detali mic mic, dar mie mi se pare ca are legatura cu disfunctionalitate federatiei. Daca vrea cineva, detaliez.

Acum despre democratie. La nivel macro poate democratia este o greseala, pentru ca majoritatea ia decizii in domenii unde nu are habar. Dar in comunitatile mici, unde fiecare contributie este daca nu vitala , macar foarte importanta, daca umbli cu ciocanul (cu sau fara secera) strici jucaria.

Si despre vulgaritate. Doua cuvinte care par la poluri opuse, unul infierat altul pentru care varsam singe, dar ambele au aceeasi baza, vulg, demos popor, plebe.

Despre conducere. Soferul conduce autobuzul, dar calatorul decide unde vrea sa ajunga. Este o greseala ca pasagerul sa dicteze cum trebuie condus daca nu e de meserie, dar daca oare soferul forjeaza pt ca vrea sa termine cursa mai repede pasagerul nu are dreptul la opinie? Personal, cind m-am oferit voluntar eram in slujba clubului, nu ma simteam conducere.

Concluzie, cu totii sintem oameni educati, mai mult sau mai putin, deci in principiu stim de limite. Dar ce ne facem cind aceste limite nu prea coincid? Si mai ales ce ne facem cind se incearca manipularea acestor limite?

User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Re: A fi sau a nu fi cu relatii.

Postby kostel » Sun Feb 01, 2015 8:23 pm

Marius, postarea asta iti e adresata direct.
Cind intrebam daca ai inteles era retoric si ironic.

Deci ce am inteles eu. Dupa cum spuneam am activat decenii la nivelul meu mic, cu contributii pe masura puterilor. Si am refuzat constant sa ma implic in masinatiuni si lucrari subterane chiar atunci cind intentiile erau oneste. Naiv am crezut in colaborare deschisa. Asta pe baza ideii ca nu sint unde se da tunuri la noi asa ca nu are rost sa se umble cu chestii din astea. Doar niste oameni marunti si patetici ar putea sa se preteze la chestii din astea, si noi fiind oameni de caracter, fineturi japoneze, clar aia se exclud singuri.

M-am trezut din naivitate cind am vazut ca si cei cu o atitudine aparent exemplara practic lucreaza tot in gasca ignorind optiuni mai bune.
Pe de alta parte e de inteles necesitatea de a lucra in culise. Nu sintem destul de evoluati pentru a discuta fara sa deviem. De aia dupa ce am vazut ca subiectul initiat de tine a degenerat ti-am scris pe personala si am spus ca poate e mai bine sa lucrezi in culise. Public iti pui cenusa in cap, ca sa potolesti orgoliile celor deranjati apoi privat vezi cu cine poti colabora si cu cine nu, iar ca cei cu care nu se poate lucra sa colaborezi zimbind, dar cu scutul intr-o mina si pumnalul la cizma. Dar plecai in deplasare, si ai spus ca vei citi cind revii, mesajul fiind lung. Nu am mai revenit pt mine subiectul fiind rezolvat.
Am dat acest sfat pt ca se vede ca public nu ne intelegem, sint prea multi trolli printre noi.
poate eu insumi in imbecilitatea mea sint unul, desi intentia e onorabila.

Evident, mi-ar fi parut bine sa imi urmezi sfatul, si daca nu l-ai urmat, nu m-am suparat, inca sint pt dialog deschis.

Acum vazind confesiunea onesta, cea cu relatiile chiar mi-a prins bine si m-a linistit. Este o realitate, de ce sa ma lupt pt o moralitate inexistenta, si mai ales ineficienta.

Raspunsul tau m-a surprins. Vorbeai de exemplul pe care il dam copiilor, dar acum nu ai mai spus ca dam exemplu prost. Se poate interpreta ca de fapt tu ai vrea unul cu relatii mai bune.

Deci nu stiu, oare cum e bine? Discutii pe fatza, sau in culise? Indiferent de concluzie eu voi ramine outsider, singura mea contributie fiind la nivelul ideilor.

marius

Re: A fi sau a nu fi cu relatii.

Postby marius » Sun Feb 01, 2015 8:50 pm

Aceasta postare a fost retrasa de pe forum la solicitarea autorului.

User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Re: Principii moralizatoare

Postby kostel » Sun Feb 01, 2015 9:32 pm

Multumesc Marius pentru raspuns.

Stiu ce spui cind vorbesti de a fi ignorat. Buna aia cu stai ma in banca ta, treaba merge altfel. Iti inteleg suferinta. Tu ai venit in viteza ca o albina, incarcat, si cind te-ai infipt in sticla indiferentei ai facut-o mai dur decit mine, care am biziit ca musca ceva decenii. (chiar as vrea sa imi fi spus cineva asta. ma scutea de multe sute de ore de butonat)

M-am retras, e drept nu chiar in carapace. Am revenit pe rgo cautind ceva informatii pentru altele. Am vazut altele, m-a luat valul.

Chiar si aici pe forum, sint constient ca rezultatele discursului meu vor fi fara efect. Dar mai e speranta. Chiar as prefera sa imi vad de filme si de citit carti, in loc sa imi creez dureri de cap (la propriu) Daca nu as fi simtit ca am datoria sa ma risc, oare m-as fi bagat in discutii care stiu clar ca imi vor afecta defectul sistem neuro?

Am incercat, mai am citeva detalii de comunicat (chestii repetate in trecut si ignorate), apoi imi voi atinge limitele, ma voi opri, se va asterne linistea si aici, acum ca si in trecut.

Loredana
Posts: 71
Joined: Sat Jan 17, 2015 8:11 pm
Rang: 7kyu

Re: Principii moralizatoare

Postby Loredana » Sun Feb 01, 2015 9:55 pm

Dragi mei,

Din ce vad eu in cele scrise mai sus, ideile sunt ambigue, se sare de la o suparare la alta si se acuza comunitatea ca nu este una asa cum ati dori sa fie.

Firul logic al discutiilor este greu de urmarit si devine chiar deranjant la un moment dat pentru ca nu vad sa fie o solutie daca avem asteptari de la altii. Cred ca fiecare om este unic si fiecare om are dreptul la propria opinie deci nu inteleg de ce ar fi asteptari ca lumea sa faca lucruri pentru noi daca se arunca cu vorbe grele tocmai in oamenii la care incercam sa gasim intelegere si ajutor.

Chiar daca mi-as dori sa va ajut nu reusesc sa inteleg ce vreti de fapt.

Poate ar fi bine sa aruncati o privire pe rubrica de la Regulament forum si reguli de conduita: "Cum sa dai feedback fara sa ranesti" si atunci poate o sa inteleg ce vreti de fapt. Altfel o sa consider ca nu vreti sa se rezolve nimic doar sa ii suparati la randul vostru pe cei care v-au suparat.
Loredana Lungu

User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Re: Principii moralizatoare

Postby kostel » Sun Feb 01, 2015 11:05 pm

Loredana multumesc pentru feedback, care este o minge aruncata la fileu pentru mine.

Chiar voiam sa dau un raspuns, dar regulamentul nu e topic si nu stiam la ce topic sa ma lipesc cu raspunsul asta.

Scriind aici, mi-ai ridicat a doua minge, rezolvind problema cu topicul.

Regulamentul scris de Daniel, si ghidul scris de tine probabil isi au originea intr-o fraza de a mea. O citez.

asa ca sa contrezi cu chestii de genu, deh, ce stie kostel, mi se pare cumva, scuza-ma dar cel mai blind cuvint pe care il gasesc acum este nesimtire. Poate gresesc, dar crede-ma sint furios, si nu mai judec clar.


Chiar imi doream un arbitraj, in momente de delir ma gindeam chiar la cit ar costa un proces real, in care sa se judece daca citatul de mai sus reprezinta o insulta, sau cel de mai jos.

Nimic nu-ti da dreptul sa fii nesimtit


Apropo de proces.

judecatorul
-Pentru insulta adusa vecinului esti condamnat la plata unei amenzi de 50 de... tzechini. Poti plati la grefier.
grefierul
-De ce ati scos 150, judecatorul a spus 50.
acuzatul
-Am auzit bine, dar vreau sa platesc totul acum, pentru ca il mai injur si miine si poiimiine. Si daca oferiti reducere
chiar ma gindesc sa fac abonament pentru o luna.

Ce am scris eu cred ca aliniaza la regulile de conduita, regula pe care am dedus-o, pentru ca educatia mea este cea minimala a sistemului comunist plus ce m-au invatat vara pe cimp albinele si mistretii iar mai tirziu Europa Libera si Vocea Americii pe unde scurte.

Vezi cit timp iti tie si lui iulian acest forum. Evident o faci din placere, gratis si cu speranta. Deruleaza un pic filmul. Vreau sa te vezi un deceniu jumate mai tirziu timp in care ai continuat, cu diverse pauze ceea ce faci, moment in care vine un personaj nu tocmai inocent si te ia la misto cu ce stii tu, habar nu ai. Cam cum ai defini tu atitudinea lui?

Si trebuie sa cauti un cuvint care sa il si trezeasca pe respectiv din .. hai sa caut ceva si mai blind, ... somn. Imagineaza-ti ca tu esti un tzinc, de juma de metru, si respectivul cu papion si joben are pantalonii in flacari, asta dupa ce ai tot strigat la el ca are o luminare prea aproape de el, l-ai mai tras si de poalele paltonului. Acest cuvint trebuie sa fie un sut la tzurloaie suficient cit sa il trezeasca, dar insuficient pentru a fi acuzat de asalt.


Si pentru a picta si afirmatia "nu tocmai inocent" voi povesti o anecdota.

E preluata dintr-un ziar, cu pretentia ca ar fi reala. In parcarea restaurantului Distrugatorul salasluia un personaj pitoresc, cu o caciula de aviator, si se ofera omu voluntar sa ii ghideze pe cei ce dadeau cu spatele in parcare. Acum ca dadea el din miini cu folos sau nu, nu mai conteaza, dar el se tinea apoi dupa musteriu pina era rasplatit cu o cinzeaca ceva pentru eforturile sale eroice. Dar in cazurile cind soferul chiar era dintre cei ce aveau nevoie de pilotaj, si bazindu-se pe indicatiile respectivului se proptea in alta masina sau in gard, vajnicul personaj se intorcea cu spatele fluierind, sau comentind chestii de genul, daca nu stii sa conduci de ce te urci la volan?

Am povestit mult. Dar asta, uneori un simplu proverb nu ajunge, e nevoie de o fabula sau o poveste. (Am pus cuvintul fabula special. Astept sa mi se spuna ca fabulez:)

PS, am uitat sa precizez. Poate nu se observa, dar am folosit si un indulcitor, am spus ca asta mi se pare, nu am descris dur situatia spunind asta este, sau folosind un intaritor, de exemplu, crasa, care ambala situatia pastrind totusi dialogul la nivel de descriere a situatiei.


Return to “Off Topic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron