Concursuri on-line

Responsabil BF: Toma Iulian
dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Concursuri on-line

Postby dr.Toma » Mon May 04, 2020 12:50 pm

Ca ne convine sau nu, actualele conditii epidemiologice si diferitele ordonante ne impiedica semnificativ sa mai jucam GO "clasic". Cam toate turneele programate anul acesta, din luna martie si dupa aceea, s-au suspendat, s-au amanat (pana cand, oare?...) sau chiar au fost anulate, inclusiv campionatul european de GO care trebuia sa fie in august in Ukraina. La fel au procedat si organizatorii canpionatelor internationale si mondiale de GO, in toata lumea.

De aceea, consideram oportuna organizarea de concursuri on-line, ca alternativa care sa ne faca sa trecem peste aceasta perioada. Cateva cluburi au si organizat asa ceva si ar trebui sa incercam sa punem cap la cap experientele (nu intotdeauna placute) legate de asta.

Cred ca ar trebui sa luam in calcul faptul ca este foarte posibil sa fim nevoiti sa organizam si o parte din campionatele nationale de GO in acest mod, asa ca ar fi bine sa ne pregatim in acest sens.

Pentru asta, rog pe cei care au de spus cate ceva in acest domeniu sa intervina si sa incercam sa stabilim un cadru care sa ne asigure conditiile (aproape) optime pentru a putea organiza concursurile on-line asa cum trebuie. Ar trebui sa urmarim:
- regulamentele acestor concursuri (daca apar schimbari semnificative fatza de cele "clasice")
- cerintele specifice jocului on-line (servere agreate, conditii de joc, modalitatea de a juca partidele, probleme de conexiune etc)
- modalitatea de a evita "cheating-ul", mai ales prin utilizarea de programe AI sau, mai clasic, apelarea la "prieteni" sau la "copiutze" (recunosc, structura mea genetica m-a impiedicat sa copiez la examene, asa ca, trebuie sa recunosc, sunt putin descoperit la acest aspect...)
- identificarea concursurilor care pot fi jucate on-line, macar in fazele de calificare (de ex, la campionatele de echipe s-a jucat on-line faza de calificare si apoi primele 6 echipe au jucat finala, in mod clasic, 5 runde fiecare cu fiecare si mi s-a parut ca a fost foarte bine... poate ca ar trebui sa revenim la acest sistem, deja verificat in timp)

Prin urmare, astept reactii si, de ce nu, completari. NU detin adevarul suprem, desi am pretentia ca dispun de destul discernamant... Sper sa reusim sa ajungem la niste concluzii, macar partiale.


dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Re: Concursuri on-line

Postby dr.Toma » Sun May 10, 2020 1:38 pm

Nu stiu ce sa spun, am senzatia ca vorbesc singur... Chiar NU intereseaza subiectul sau nu mai intra nimeni pe forum? Inca mai sper...

dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Re: Concursuri on-line

Postby dr.Toma » Tue May 26, 2020 9:55 pm

Mai incerc o data sa activez acest topic...

Pana acum, in afara de concursurile pe care le-am incercat eu si cele organizate de George Ghetu (Liga on-line de la Cluj, va mai amintiti?...) s-au mai jucat o serie de concursuri la Caracal si la Hikaru, plus intalnirile pe echipe Timisoara-Vatra Dornei. In afara de astea, au mai fost o serie de concursuri internationele, inclusiv campionatul european de echipe, care are deja traditie in ceea ce priveste calificarile online si unde au aparut si primele probleme serioase. Mai este si EGF Academy online si vad ca au mai aparut destule concursuri online peste tot.

Deci, chiar nu are nimeni nimic de spus despre asta? Ar fi pacat...

User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 425
Joined: Sat Jan 17, 2015 6:30 pm
Rang: 1d

Re: Concursuri on-line

Postby Admin » Fri May 29, 2020 3:10 pm

Ar fi o idee sa mai promovezi și pe alte medii link-ul cu discuția de aici. Nu sunt multi care intra pe forum în perioada asta.
Iulian Lungu

User avatar
Dan.A
Posts: 605
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Re: Concursuri on-line

Postby Dan.A » Sun Jun 07, 2020 12:39 am

Din cate am vazut federatia a cam tacut in perioada asta.

Sau comunica intens dar nu public.

Intradevar din cate am vazut nici in europa nu s-au tinut concursuri nationale pe net. Mai toate sunt ligi , concursuri de club si concursuri "dedicate virusului" etc.

Exceptie fac , Francezii care au tinut campionatele de juniori sub 20 sub 16 si sub 12 online de clasa D.

In mare daca vrem sa tinem concursuri nationale (juniori , calificari etc) online se poate dar de clasa D. Sau anuntat clasa mai sus cu observatori.

In Asia cel putin concursurile de Pro (a se vedea LG-ul de anul asta) sa tinut pe net prin Zoom cu observatori.

Nici Zoom sau skipe nu garanteaza complet ca cineva nu va trisa dar ofera o marja de siguranta.

Alt lucru care probabil se poate face este sa asteptam sa ne dea voie sa le tinem la tabla.

Nici aici nu vad o mare problema la sportul nostru mai ales ca la terasa pot sta la masa 4 persoane. Putem sa restrictionam strict la jucatori si sa nu lasam in sala spectatori. Ti-ai terminat partida ... afara...

Oricum daca lucrurile merg bine pe 15 ale lunii Iunie se anunta noi masuri "relaxante".

P.S. Se poate lua exemplu de la AGA in materie de comunicare: EX: https://www.usgo.org/news/2020/06/the-a ... rson-play/
Cred ca e printre cele mai transparente dintre asociatii,federatii de go.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."

dr.Toma
Posts: 75
Joined: Mon Jan 19, 2015 6:16 pm
Location: Braila
Rang: 3d

Re: Concursuri on-line

Postby dr.Toma » Sun Jun 07, 2020 10:27 am

Cred ca Dan are dreptate, comunicarea este din nou in suferinta. S-a propus utilizarea acestui forum dar vad ca numarul si frecventa mesajelor este in mare deficit... Inca mai sper...

Cat despre concursuri, decizia este sa NU ne aglomeram excesiv in ultima parte a anului, cand este posibil sa se poata juca din nou in mod "clasic". Ce putem face daca ar fi concursuri mari din 2 in 2 saptamani? cel putin jumatate dintre noi ar trebui sa facem o selectie, cu renuntarea inevitabila la unele dintre ele. Plus ca NU este sigur nici ca se va reveni la "normal". De aceea cred ca disputarea concursurilor programate deja in calendar, in sistem online, ar putea fi o alternativa viabila. Chiar si categoria D...

Deocamdata, concursurile care ar trebui sa fie jucate online ar fi:
- Campionatele pe table mici (9*( si 13*13)
- Cupa Romaniei pt juniori
- Campionatul pe echipe (aici ma refer la preliminarii online, inca mai este posibil sa se organizeze finala cu primele 6 echipe in mod clasic, va fi la sfarsitul anului)
- Fazele preliminarii din Cupa Romaniei (din nou, finala ar putea fi organizata in mod clasic, la Cluj, daca se poate)

Sa nu uitam ca se elibereaza lunile iulie-august, cand era programat campionatul european de GO din Ukraina, care s-a amanat pt la anul. Deci, cred ca este ceva realist sa ne mutam deocamdata online si poate chiar sa continuam cu acest sistem pt unele concursuri, chiar si in viitor.

Poate ca se vor gasi mai multi care sa se uite la aceste mesaje si sper sa mai vedem si alte reactii. Reusim?

User avatar
Dan.A
Posts: 605
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Re: Concursuri on-line

Postby Dan.A » Fri Jun 19, 2020 11:48 pm

Voi mentiona aici Sahul si cum sa comportat el in aceasta perioada fiind tot joc la tabla intre doi jucatori.

- Sahul a fost mult mai transparent in comunicare cu , comunitatea in aceasta perioada.

- Ei au o comisie de Sah-Online.

- Pentru prima data in istoria Fderatiei Sahul a tinut campionatele nationale de Sah in Online. Deci nu au anulat nimic.

-- Din cauza situatiei incerte e posibil ca si noi sa fim nevoiti sa luam aceasta decizie.

Mod de desfasurare si probleme de care au avut parte in acest demers:

- Sa ales ca teren de joc serverul de sah chess.com unul dintre cele mai populare servere de sah.

-
Unii au jucat de placere, altii au avut obiective si asteptari. Nu au lipsit nici eternele dubii, privind onestitatea unora. Dar Chess.com a luat decizii, in masura in care au considerat ca se impun. Noi am lasat un ragaz suficient (10 zile) pentru analizarea acestor situatii, dupa care am omologat clasamentele ca fiind oficiale.

- Deci se poate. De mentionat ca sahul are protocoale in legatura cu trisajul online cu robotul.

Inevitabil, unii si-au pierdut contul datorita unor decizii ale chess.com (incalcarea politicii “Fair Play”) atat in timpul turneului cat si dupa incheierea lui. Au fost 6 cazuri confirmate.


Fair Play
Acesta este termenul care se referă la mai multe nereguli, între care și jocul asistat.
Este cu desăvârșire interzis orice ajutor în timpul jocului. Chess.com a dezvoltat un
sofisticat sistem și o serie de proceduri la care participă specialiști. Prin înregistrarea pe
server, sunteți obligați să respectați condițiile, iar deciziile în privința conturilor care sunt
semnalate de către chess.com ca fiind în afara cadrului de joc acceptat, sunt finale și
vor fi aplicate și de către organizatorii acestor campionate.

- Deciziile sunt finale. Deci au un sistem agreeat de toti la momentul inscrierii si nu exista cale de intors.

- Am inteles ca metoda nu este publica pentru a nu se gasi contramasuri si pentru a nu fi contestatii si discutii legate de procedura.

- Poate pentru unii e corect poate pentru altii nu dar odata ce te inscri sa participi deciziile serverului sunt obligatorii.

P.S. Desi KGS este extrem de popular eu as recomanda OGS pentru a juca meciuri oficiale. Serverul este in Europa (mai putin lag). Iar din cate stiu dupa fiecare partida automat un robot analizeaza partida (probabil sumar) deci parte din munca e deja facuta si probabil partidele cu "probleme" pot fi identificate mai usor pentru o investigatie ulterioara.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."

Adin
Posts: 15
Joined: Mon Jan 19, 2015 1:37 pm
Rang:

Re: Concursuri on-line

Postby Adin » Wed Jun 24, 2020 1:55 am

Nu este in niciun caz momentul pentru organizarea oricarui concurs serios online! Sahul a avut la dispozitie o perioada mult mai lunga pentru a perfectiona metodele de detectie a trisatului. Ca admin KGS eu am prins si sanctionat mai multe persoane, inclusiv romani si stiu bine dificultatile atat in a detecta cat si in a avea curajul de a lua masuri si a face fata presiunilor ulterioare care contesta decizia. Scandalurile in cazul unor campionate nationale de exemplu ar fi uriase, cu acuzatii interminabile intre unii si altii.


Return to “Arbitri”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron