Ce inseamna a fi puternic la GO ?

User avatar
MihaiL
Posts: 290
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:24 pm
Rang: 2d

Ce inseamna a fi puternic la GO ?

Postby MihaiL » Thu Jan 29, 2015 4:31 pm

Ce inseamna a fi puternic in/la GO ? Ce caracteristici speciale are jucatorul puternic ?

Inseamna foarte multe si, paradoxal, nu voi filosofa (deocamdata :D ).

Mi-au trecut prin cap doua din multele:

- sa nu piarda partide deja castigate
- sa nu piarda la jucatori mai slabi (nici macar accidental)


Dupa cum vedeti nimic esoteric pana aici. Voi ce credeti ? Ma gandesc ca ar putea ajuta pe X sa-si clarifice obiectivele sau modul de raportare DACA isi pune problema ca vrea sa creasca /sa devina mai puternic.


Popic
Posts: 60
Joined: Mon Jan 19, 2015 2:22 pm
Rang: 7d

Re: Ce inseamna a fi puternic la GO ?

Postby Popic » Thu Jan 29, 2015 6:30 pm

Imi aduc aminte ca parca Sakata Eio spunea la un moment dat, visavis de cit de tare era intr-o anumita perioada, ceva de genu: eram asa de tare incit nu cistigam doar partidele pierdute , ci si pe cele cistigate.
Deci, cele in care stai bine sunt cele mai greu de cistigat. Psihologic, explicatia e ca tu care stai bine, ai ceva de pierdut si tii sa nu pierzi acel ceva ( creste presiunea). Cel care sta prost, nu mai are nimic de pierdut, deci nu mai are retineri . Cum se zice, un tigru incoltit e cel mai periculos. Cind nu mai are nimic de pierdut devine cel mai periculos. Era si o chestie in arta razboiului, parca. Sa-i lasi tot timpul adversarului o portita de scapare, altfel devine prea periculos :)

Sa cistigi partidele cistigate inseamna sa fii foarte tare.

kirugoro
Posts: 33
Joined: Mon Jan 19, 2015 1:06 pm
Rang: 5k

Re: Ce inseamna a fi puternic la GO ?

Postby kirugoro » Fri Jan 30, 2015 9:35 am

La primul impuls intrebarea din titlu implica raspunsul cu "rangul cel mai mare" :) Pista pe care pornesti nu se refera insa la abilitatile in GO, a caror limita tinde la infinit (GO-ul e ca un ocean) ci la gradul de disciplina personala si de autocontrol. Subiectul este amplu si foarte interesant. Din cate am observat, majoritatea celor ce depun eforturi pentru a progresa se gandesc doar la a creste abilitatile lor in GO, ignorand rolul "generalului", adica a celui care sta si comanda din spatele jucatorului, a factorului uman. Asa cum foarte bine a punctat Popic, mi-am dat seama pregnant de lucrul asta cand am citit "Arta razboiului" - Sun Tzu. In timp ce citeam cartea, mental transpuneam textul in situatii pe tabla de GO si exercitiul m-a captivat atat de tare incat am rescris-o (mai am de finalizat ultimele 2 capitole) sub titlul "Arta razboiului in GO". Ei bine, originalul contine multe sutre care se refera la castigarea razboiului prin infrangerea generalului si cautand echivalentul acestui general l-am gasit in omul din spatele jucatorului. Astfel, la razboi se folosesc mult mai multe arme decat cele expuse la muzeul militar. Indispunerea generalului, incomodarea sau jenarea lui pentru a-l face sa atace impulsiv si necugetat e tot o arma. As putea sa ofer cateva cugetari personale, dar daca tot studiez "Arta razboiului", voi reveni la intrebarea ta cu cateva idei preluate din aceasta lucrare.

Adin
Posts: 15
Joined: Mon Jan 19, 2015 1:37 pm
Rang:

Re: Ce inseamna a fi puternic la GO ?

Postby Adin » Fri Jan 30, 2015 3:08 pm

MihaiL wrote:Ce inseamna a fi puternic in/la GO ? Ce caracteristici speciale are jucatorul puternic ?

In primul rand talent. Da, stiu ca e politically correct sa zici ca oricine poate reusi, munca si dedicatia sunt totul etc. Practica arata altceva. Sunt oameni care pornesc de la zero si intr-un an sunt danisti si altii care joaca mult o viata intreaga si nu pot depasi nivele kyu. Daca ai talent deseori pofta de a juca vine de la sine. Iar in cadrul talentului de a juca go, care cuprinde mai multe aspecte, cel mai important e cel de a putea citi cat mai multe mutari inainte.

In al doilea rand perseverenta si rezistenta mentala. Go-ul e un maraton, nu un sprint. Trebuie sa fii capabil in primul rand sa treci de faza de inceput, de primele 50-100 de partide cand totul e neclar. Apoi trebuie sa aloci tot mai mult timp go-ului, pentru ca sunt foarte multe principii, forme si situatii de inteles si retinut. Iar la turnee trebuie sa poti sa joci trei partide cu timp relativ lung intr-o zi, pastrandu-ti permanent concentrarea, fara sa te descurajezi cand adversarul sta mai bine pe tabla si fara sa te relaxezi cand tu stai mai bine.

P.S. A pierde la jucatori mai slabi cu 1-3 ranguri e absolut normal. De asemenea e absolut normal sa pierzi partide "deja castigate", adica cele in care ai un avantaj semnificativ la un moment dat. E vorba doar de cat de des se intampla asta. Go-ul tine si de noroc. De exemplu, sa zicem ca esti 3d si poti citi in medie 20 de mutari in fata. Adversarul tau e 1d si citeste in medie 15 mutari in fata. Adversarul iti face un overplay subtil, care poate fi pedepsit printr-o secventa de 30 de mutari. Degeaba esti mai bun ca el - nu esti suficient de bun incat sa poti sa gasesti raspunsul corect, asa ca adversarul profita. Si e vorba de noroc pentru ca el nu a facut in mod intentionat overplay-ul ala stiind ca n-o sa-l poti contracara - pur si simplu asa s-a nimerit.


Return to “Discutii generale”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests