Motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

daniug
Posts: 24
Joined: Thu Jan 29, 2015 3:38 pm
Rang: 3d

Motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby daniug » Sun Jan 18, 2015 8:40 am

Discutie extrasa din thread-ul de Propuneri

Exact aceasta idee am pus-o in practica impreuna cu Ghetu, care are cele mai mari merite in organizarea concursului.

Am plecat de la niste partide intre noi, vrand sa jucam mai mult si intre prieteni care ne cunoaste si am ajuns exact la concluzia de mai sus:
- ca exista nevoia si chiar dorinta de a juca mai mult intre jucatorii romani
- ca multi nu vin la concursuri din varii motive(asta e o alta discutie)
- ca, un corolar al celor doua de mai sus, ar fi destui jucatori pt.care e destul de comod sa joace pe net, de acasa,intr-un program oarecum flexibil.

Ghetu s-a ocupat pana acum de toata organizarea iar concursul poate fi vazut aici:
http://www.sakata.ro/index.php?page=liga-1-4-dani

Pentru ca am avut o experienta nefericita cu un concurs similar organizat de Tomita(nu din vina lui jucatorii nu se tineau de concurs), am impus o cerinta speciala si imperativa de seriozitate in respectarea programului de joc de o partida pe saptamana. Spre bucuria noastra, in mare, cu cateva mici exceptii, oamenii s-au tinut de cuvant si s-a jucat dupa program.


Dupa o prima editie intre 1 si 3d, am avut marea bucurie sa vad ca Ghetu a fost asaltat de foarte multe solicitari de a juca. Editia a doua are si o Liga a doua iar urmatoarea editie va avea vreo 4 ligi. Deocamdata se chinuie sa faca niste ligi mai stabile dpv. jucatorilor. Am ajuns si noi la concluzia ca 8 este un numar bun pt.o liga.Deja isi bate capu cum sa faca sa fie toti multumiti si sa faca un regulament cat mai echitabil. Probabil ca dupa perioada asta de tranzitie, in care se inscriu carci de jucatori pt.editia viitoare, lucrurile se vor mai linisti.


Cat despre premii, pentru a avea o miza, ne-am gandit initial despre o taxa simbolica, de, sa zice, 10 lei/jucator, care sa se duca in premii, dar am ajuns la concluzia ca lucrul asta ar fi ca si cum niste bani s-ar duce de la jucatori mai slabi la jucatori mai tari, ca ar fi ca un pariu cu castigator stabilit dinainte. Practic ar fi niste bani pe care jucatori slabi sa-i dea celor tari.
Am ajuns la concluzia ca jocul si rivalitatea intre unii jucatori este un lucru indeajuns de motivant, mai ales ca am convenit sa fie raportat la EGC(clasa C, ce e drept pt.ca EGD nu accepta de altfel concursuri pe net). Dar pentru a fi o miza, toti care joaca isi dau acceptul ca concursul sa fie inscris in EGD si raportat ca fiind jucat pe tabla. Altfel probabil si-ar pierde din miza si eu insumi l-as trata cu superficialitate.

In final o apreciere care am sustinut de cativa ani ca sta la baza decaderii actuale cu privire la propozitia:"Si din cauza ca momentan diferentele de tarie sint destul de mari intre primii 8 sa zicem , premiile ar motiva pe cei mai tari sa joace". N-am apucat inca sa fac eu afirmatia de mai sus pana acum, care nu este, desigur, universal adevarata. Dar banii sunt si ei o motivatie pt.care jucatorii "tari" nu vin la concursuri. Ceea mi se pare foarte urat. Acum 10-15 ani toata lumea juca de placere, erau o droaie de jucatori la concursuri, era o atmosfera frumoasa si nimeni nu isi punea problema daca sunt premii si daca ele sunt destul de motivante pt.a " isi pierde un weekend" cu aia mai slabi. Mai nou, de 5-6 ani a aparut propozitia asta si turneele sunt din ce in ce mai slab populate la nivel superior.
Motivarea ca"aia mai slabi invata" nu mi se pare ca sta in picioare: un 2k nu invata prea multe dintr-o partida singurala cu 2d( poate doar daca i-o comenteaza cineva).Eu vad mai mult exact interpretarea formala a propozitiei: ca pentru a juca si " a-si pierde timpul" cu unii mai slabi, un jucator mai tare are nevoie de un stimulent material, chiar si minimal.
Eu, dimpotriva, v-as provoca sa jucati jucatori cat mai tari, fara niciun ban, si sa puneti mana si sa comentati free partidele celor din liga imediat inferioara. Poate mai putini ochi dupa bani si mai mult interes pentru ce poate face fiecare, mai ales cu titlu gratuit, pentru ca lucrurile sa se miste, n-ar strica. Eu personal, pentru ca am fost impresionat de mobilizarea atatora jucatori, m-am oferit in editia asta sa comentez cate o partida pt. fiecare jucator din Liga2. Din pacate n-am fost prea solicitat.
Chiar si fara niciun efort suplimentar de genul celui propus mai sus, daca ar exista, sa zicem, o LIGA 1 cu jucatori de 5-7 d pe kgs, sa zicem, garantez ca ar fi extrem de spectaculos, ca s-ar strange o droaie de observeri si ca ar fi multi interesati sa vada partidele de acolo.Sigur, n-ar aduce in mod direct niciun ban, daca asta ar fi de acceptat.Daca eu sunt motivat si imi face placere sa ma uit la partida lui Ghetu cu Ginguta, cu siguranta ca as fi si mai interesat sa vad o partida dintre Pop si Burzo sau Jim si Cioata.

Daca asa am fi privit lucrurile, ca un 5-6-7 d are nevoie si de o motivatie materiala, chiar si minimala de cateva beri, ca sa joace intr-un concurs in care va avea destule partide si cu jucatori mai slabi, mai bine nu mai organizam niciun concurs si nici n-as mai fi jucat in el. Sigur, in realitate, nu refuz sa particip la concursuri din cauza nimanui dar continuu sa cred ca raportarea in orice masura la bani a fost una din cauzele principale ale deteriorarii GO-ului romanesc. Cand propozitia de mai sus a ajuns sa fie rostita, lucrurile s-au deteriorat dpv.participarii la concursuri.

Sigur, nu m-as opune sa vina niste bani din surse externe, din sponsorizari,etc.


Iar ca o concluzie-exemplu care ma bucura foarte mult: concursul ala chiar are mare succes, a creat o emulatie, se inscriu jucatori din ce in ce mai multi si se joaca serios. Este foarte stimulativ pentru micile noastre rivalitati, de ex. pt.mine cu Ghetu, Ginguta, este si destul de motivant pt.ca am partide echilibrate si fiecare in grupa lui va avea partide echilibrate. Poate fi un model. Sau putem crea si alte Ligi, chiar superioare Ligii 1, existente in prezent:)


Popic
Posts: 60
Joined: Mon Jan 19, 2015 2:22 pm
Rang: 7d

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby Popic » Sun Jan 18, 2015 8:42 am

Dane, intr-un mod ideal ai dreptate. Asa ar fi frumos, cum zici tu. Sa fim toti amici si sa ne ajutam sa crestem impreuna. Problema e ca la Go, sa devi tare, si sa ai ce sa-i inveti pe altii adica , necesita sa investeti foarte mult timp si energie. Multi dintre jucatori tari au renuntat la facultati, cariere. In fine nu comentam acum de ce au facut-o, sau daca a fost bine. Deci multi oarecum inceraca sa traiasca din asta. Pe linga Catalin, mai sint si altii. In Asia , jucatorii atri sint platiti de cluburi. Sa joace cu cei mai salbi si nu ma refer neaparat la pro. e un fel de marketing, ai jucatori tari, or sa-ti vina si cei mai slabi. La noi, taria nu conteaza. Adica daca acu vine un chinez de 5 d, sau corean si vrea sa predea go, o sa fie mai cautat si mai respectat decit un 6-7d de la noi. E caz general in Europa.
De ce? Nu stiu.
Dar te intreb, de ce as veni sa joc cu voi go? OK, imi palce de tine, de fratii George ( Chirila, Ghetsu, Gangutza) o fac de multe ori amical, dar de ce as face-o sustinut ? cind diferenta e destul de mare, cred ca vorbim de ceva piese handicap. Cind in acelasi timp as putea sa ma joc pe Tygem cu unu de 9 d.
Deci tot aia tari, care deja au facut sacrificii sa ajunga tari, trebuie in continuare sa faca ca sa-i faca si pe restu tari, poate sa le ofere si scurtaturi, sa-i dezobisnuiasca de obiceiurile rele. Si totul dezinteresat, detasat .
Nu mi se pare normal.

daniug
Posts: 24
Joined: Thu Jan 29, 2015 3:38 pm
Rang: 3d

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby daniug » Sun Jan 18, 2015 8:42 am

In primu rand respectivii "au facut sacrificii"pentru ei." Sacrificiul implica ca renunti la ceva in favoarea a altceva. Nu au facut sacrificii pentru ceilalti, nu a renuntat nimeni la facultate sau vreun job pt. a ajuta comunitatea de GO in vreun fel. Cine a facut sacrificii, a facut pt.sine insusi, pt.ca a ales in loc de facultate, job,etc. sa isi axeze viata(mai mult sau mai putin) pe GO. Eu daca ma apuc sa "imi sacrific" acum jobul/familia,etc.ca sa ajung 6d, nu inseamna ca prin asta m-am sacrificat pt.go-ul romanesc:) ci am ales sa risc o cale in viata pt.a urma o alta. " Sacrificiul" de care vorbesti nu este in beneficiul comunitatii ci este un risc pe care cineva si l-a asumat in viata de a ajunge acolo unde isi doreste sau de a da chix.

Sigur ca este extraordinar de frumos sa decizi si sa reusesti sa traiesti din GO, intr-un fel sau altul. Ba chiar sunt invidios, recunosc, pe aia care reusesc:) Adica sa imbine una din cele mai placute activitati pe care le-as putea face cu a trai din asta.

Dar lucrul asta nu prea cred ca e corect a se face fata de GO-ul romanesc. Adica sigur ca e normal sa te apuci sa dai lectii de go americanilor, etc. dar...noi vorbim aici de o comunitate mica de oameni. NOI=go-ul romanesc= 200 de persoane. Deci nu poate fi vorba de organizarea, institutionalizarea, semiprofesionalizarea de care vorbesti. Poti lua go-ul romanesc drept un club mai mare, sau cel putin asa a ajuns.

O alta ilustrare a problemei: eu am jucat GO la Braila cu Ghetu, Toma, Danila,Stoki,Lili si alti cativa zeci. La un moment dat ma decid ca GO-ul e frumos, ca vreau sa fiu nu doar pasionat de asta ci intuiesc(ma plasez,sa zic, prin anii 2000) ca vreau sa fac niste bani din asta. Si ma apuc si studiez, merg la concursuri si ajung 6d. Si apoi ma duc la club si le zic:" ba baieti, io am lectii de dat, am treaba, sunt jucator semi-profesionist deja asa ca nu mai pot veni la voi, astia care ramaneti la acelasi nivel ani de zile si jucati de placere, sa mai bagam un go si o bere ca asta imi ia din timp si resurse. Acu sunt la alt nivel asa ca nu-mi mai pot pierde vremea cu voi asa, ca inainte. Daca vreti sa mai vin la club, puneti mana de la mana vreo 10 lei de fiecare si vin sa jucam si sa va si invat cate ceva. Altfel ne mai vedem pe la cate un concurs dar si acolo mai rar ca sunteti putini astia cu care mai pot juca cat de cat echilibrat".

Si inca ceva(poate nu e aplicabil in fiecare caz ca poate unii au fost autodidacti puri dar cu siguranta ca fie si partial e): aia care ne-au pus piesele in mana, care duduiau de activitate organizand GO-ul, care chiar si mai tarziu, pana spre 1d, ne-au invatat mai mult sau mai putin jocul asta, au pretins vreodata asa ceva? Dl. Cobeli, dl. Virtic, Viorel Arsinoaia, Daescu, asa cum e el? Radu Baciu, cel pe care il venereaza toti din Bucuresti si nu numai(eu nu ma pot pronunta pt.ca n-am fost din Bucuresti dar probabil ca pe drept motiv)? Fara sa fac referire la alte aspecte ci numai la chestia asta, ti-l infatisez pe Tomita in anii 90-2000: venea la club sau la scoala unde se juca GO cu o geanta ponosita pe umar, impreuna cu inca 1-2(Lili sau Catalin Albu) si era asaltat literalmente de zeci de copii care, acum sesizez amuzamentul situatiei, il innebuneau de cap. El se ocupa sa faca rost de cate un spatiu de joc, el mergea sa discute cu directorul scolii, el aducea jocurile, el facea nenumarate concursuri pe caietele lui ilizibile si, cand avea timp, ne mai arata si cate o partida sau un joseki.Sigur, unii mai mult organizau, altii poate ca se ocupau mai mult sa arate jocul celorlalti.

Noi, eu,tu si toti din generatia 90-2000 am dat vreun ban cuiva ca sa ne invete ceva? Da, cred ca avem si o responsabilitate morala fata de jocul asta: ne-am bucurat de atmosfera, de joc in sine, ne-am bucurat sa ne reveleze altii frumusetea jocului si sa ne tina in spate partea organizatorica dar in prezent, sa facem noi asa ceva, refuzam pt.ca nu mai putem face pro bono.

Un exemplu dublat de un alt exemplu: Catalin a dat un mail pe lista in care a citat-o pe dna. State pentru neimplicarea si indiferenta jucatorilor. Se referea, cu siguranta, la cei care stiu jocul mai bine, de la un anume nivel in sus(nu neaparat de la 7d in sus). Acelasi lucru l-a spus si dna. Dobranis la Brasov, la CN echipe: ca toti sunt dezinteresati, ca nimeni nu face nimic, ca probabil ca daca ar veni totul de-a gata, deux ex machina, ar fi excelent. Doamna Dobranis a primit exact ce a primit dna. State si ce se discuta acum pe lista: niste ironii in spate, ca pentru cineva care oricum nu conteaza in jocul asta si un dezinteres general.
Dar GO-ul romanesc nu e ceva abstract iar solutiile nu pot veni de la vreo institutie cum e FRGO, din senin. GO-ul romanesc suntem noi: eu,tu,Chirila, Ghetu si inca cativa. Am ajuns atat de putini ca putem spune ca GO-ul romanesc consta mai putin intr-o comunitate mare cat in niste persoane. Si atunci daca persoanele astea nu fac nimic ca sa-l revigoreze, el nu se re revigora de la sine.

Avand in vedere nu doar ca am ramas o comunitate mica ci chiar ne-am imputinat, paralela cu vremurile alea este de absoluta actualitate. Adica suntem mult prea putini si prea apropiati ca cunostinte pentru a fi loc de business. Este posibil doar ca fiecare sa puna mana cu mai putin/cu mai mult pentru a se face cate ceva. L-am intrebat pe Ghet de ex. cu ce pot ajuta, pe potriva timpului si posibilitatilor mele, pentru FRGO( sa tin un site, sa fac niste lectii saptamanal sa zicem, la club sau orice altceva). Fiecare ar putea sa isi declare o astfel de posibilitate si sa ajute cu cate ceva.
Eu ti-am propus nu sa faci munca voluntara de nu stiu cate ore pe zi ci sa ajuti tu si altii cu ce puteti. Si,daca tot ai venit cu ideea concursului, pe care noi deja o intuisem si o aplicasem de vreun an(nu ca ar fi vreun merit al lui Ghetu ca a descoperit roata), am dat si un exemplu minimal de mod de a face ceva: faceti o liga A din jucatori de top care cu siguranta ca va avea o droaie de observers si va misca comunitatea. Vor fi f.multi care vor fi seara de seara sa asiste la partide- puteti programa chiar sa se joace o partida din Liga respectiva odata la 2-3-4 seri, de ex. Partide cu miza, cotate clasa C egd, adica nu chiar tratate de voi cu superficialitate. Vor fi foarte bucurosi daca ati comenta dupa fiecare joc mai mult sau mai putin o partida, asa cum se intampla in realitate 5-10-30 minute.
Iar ca "sacrificiu" adevarat, lucru cu adevarat de ajutor, as propune ca fiecare jucator din fiecare liga sa faca, la cerere, cate un review pentru un jucator din liga inferioara.Eu am zis ca am facut asa ceva pt. Liga II din prezent dar nu prea m-au abordat.
Nu cred ca asa ceva ar fi un lucru mare si ar fi un exemplu de "ajutor" in sensul celor de mai sus.


Ceea ce zici tu ar fi posibil pentru o miscare dezvoltata, cu un numar mare de membri. In Estul departat lucrul asta e posibil pt.ca sunt milioane de jucatori amatori interesati dar noi suntem 200 de jucatori toti care au probleme in a inchega o forma minimala de organizare. Nu am ajuns inca la nivelul ala de organizare, de interes in societate si de promovare si publicitate incat sa poti pretinde remuneratii de la comunitatea de GO din Romania, de unde pana la urma am iesit cu totii si careia ii datoram pana la urma faptul ca jucam go.

Popic
Posts: 60
Joined: Mon Jan 19, 2015 2:22 pm
Rang: 7d

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby Popic » Sun Jan 18, 2015 8:43 am

Ok, am inteles punctul tau de vedere. Destul de sumbru Smile ca sintem pe cale de de disparitie si ca trebuie sa punem toti umaru . Asa e .
Ziceam ca in cazul unei mizei, o liga ar avea sansa sa reziste mai mult. Au mai fost ceva ligi si au disparut destul de rapid.Iar o liga a lotului s-ar imbina bine cu lectiile de lot, ar fi material de comentat.

Legat de scarificii, bineintles ca sint facut spre un bine personal. Dar ca membri unei comunitati, aduc valoare comunitatii. Deci comuniatatea are de cistigat si ea de pe urma acelor sacrificii.
e un fel de valoare adaugata :)

daniug
Posts: 24
Joined: Thu Jan 29, 2015 3:38 pm
Rang: 3d

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby daniug » Sun Jan 18, 2015 8:43 am

incepem sa ne compatibilizam:)

Io ti-am dat exemplul nostru(ce e drept nimeni nu e din semi-profesionals acolo), unde nimeni nu s-a plans ca nu-s taxe si premii si unde, departe de a fi dezinteres, e un interes caruia Ghetu deja nu-i mai face fata. Diferenta pare sa fie data de seriozitatea pe care am impus-o imperativ in cazul celor care vor sa joace. Adica sa nu fie jucatori de care sa tragi zile la rand sa-si joace partida din saptamana respectiva, de care nu reusesti sa dai pe mail sau la telefon,etc.

Exact, suntem pe cale de disparitie:(Si in interiorul astora care cresc la lumina artificiala nu e loc deocamdata de valoare adaugata, de evolutie darwinista ci lucrul asta, imbunatatirea speciei, va putea fi avut in vedere cand populatia se va reface macar la un nivel decent). Cand vom avea destui indivizi, ii vom pretui poate mai mult pe aia performanti. Deocamdata e in pericol specia. Ai vazut-o cu ochii tai pe la ultimele CN si CR.De alte concursuri nu mai zic ca daca la astea cu staif nu sunt oameni....

Catalin Taranu
Posts: 11
Joined: Thu Jan 22, 2015 11:00 pm
Rang: 5p

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby Catalin Taranu » Sun Jan 18, 2015 8:44 am

Salut, incerc si eu sa raspund la postul mai lung al lui Dan.

Pentru inceput, cred ca trebuie stabilite niste principii si sa nu se amestece oalele.
Principiul de baza este ca daca ai un job e normal sa te astepti sa faci bani din el.
Pare simplu si natural, dar in anumite situatii nu e.
1. In trecut multi pro japonezi faceau excursii de teaching in Europa. Faptul ca ei predau
fara sa ceara bani a generat o mentalitate nesanatoasa in lumea Go-ului. Cind eram mai tinar si eu am crezut ca e normal sa iei lectii gratis si eram indignat de perspectiva de a da bani pe lectii de Go. Apoi , cind am intrat in sistemul Nihon Kiin am inteles ca de fapt acesti pro erau platiti foarte bine pentru ce faceau si ca de fapt ce se intimpla in Europa era un dar generos al Nihon Kiin, care din pacate nu l-a promovat corect. Mai tirziu cind Go-ul a evoluat suficient de mult incit unii sa isi doreasca sa traiasca din el in Europa, acesti jucatori au avut probleme foarte mari din cauza acestei mentalitati. Este unul din multele exemple de gest frumos, altruist, care se poate transforma in ceva negativ. Citisem undeva ca a face un cadou este o arta, de multe ori cel care primeste cadoul poate sa aiba probleme din cauza asta si sa nu aprecieze gestul. Dar aproape invariabil avem iluzia ca daca am facut un cadou cel care l-a primit este fericit.
2. In Romania si alte tari estice mentalitatea torente e foarte adinc inradacinata . A lua filme, jocuri etc. de pe torente e practic un furt, dar dupa ce faci asta 20 de ani ajungi sa crezi ca e normal si te superi pe cei care vor bani pe munca lor. Asa au ajuns romanii sa vrea cit mai mult pe gratis. Problema e ca daca iti place ce face cineva si nu il sustii, el n-o sa mai poata sa faca acel ceva si mai bine, sau poate chiar deloc. Daca restul lumii ar gindi ca romanii atunci industria de entertainment ar colapsa si toti artistii, sportivii, scriitorii etc. s-ar duce sa lucreze in fabrici sau pe ogoare. N-am mai avea nimic placut sa ne bucuram si ar fi doar vina noastra. Eu unul mi-am facut o disciplina personala si de fiecare data cind imi place un joc sau o carte, le cumpar, chit ca poate as avea cum sa fac rost de ele gratis. Nu sint colectionar dar imi doresc ca cei care imi ofera placerea de a ma juca sute de ore pentru 50 de euro sa o faca din nou, si mai bine decit inainte.

Apoi, nu poti sa compari oameni care traiesc din Go exclusiv cu altii care au un job separat si isi permit sa trateze Go-ul ca pe un hobby. Eu cind am devenit pro, primul lucru pe care mi l-a spus Sensei e ca nu am am voie sa joc pe gratis, pentru ca asta imi va dauna profesiei. E simplu, citeva compromisuri aici si toata lumea va sti ca predau Go pe gratis, urmatorul pas ar fi sa renunt complet la Go si sa-mi caut ceva de lucru.

Dar sint de acord ca cei care vor sa traiasca exclusiv din Go trebuie sa fie foarte atenti la promovare si sa faca nu sacrificii, ci investitii pe termen lung , pentru ca o comunitate mai numeroasa si mai implicata le usureaza implicit profesia.

Multi dintre oamenii pe care ii mentioneaza Dan in postul lui au combinat utilul cu placutul si au avut motivatii financiare pentru activitatea lor, ceea ce mi se pare absolut normal. Un profesor de scoala poate face optional de Go pt. bani extra, studentii pot face un part time job foarte ok din Go. Lucian Nicolae, Ada, George Chirila sint doar citeva exemple, ei toti au predat Go in scoli sau la clever kids , pe bani. Este foarte bine si toata lumea e multumita.
Eu cred ca asta e mentalitatea sanatoasa si normala. si daca ne uitam un pic in afara lumii Go-ului, orice meditatie este platita, chiar si voluntariatul in foarte multe cazuri este rasplatit cum se cuvine.
Cu siguranta fiecare dintre noi face la un moment dat si gesturi altruiste, cind isi permite atit la nivel moral cit si financiar. Eu si Popic, dupa ce am fost crescuti de domnul Cobeli si de Marcel Crismaru plus Oancea Petre, ne-am luat la rindul nostru doi insei din Dorna pe care i-am antrenat un an sau doi. Au fost si multe altele in cei 25 de ani de cind jucam Go, dar astfel de gesturi nu trebuie fortate, trebuie sa vina de la sine.

Si in cazul in care nu s-a inteles inca, antrenamentele pe care le-am inceput recent sint sponsorizate de FRGO. Multi imi multumesc mie pentru ele dar ma intreb citi s-au gindit sa-i multumeasca lui Mirel , care a venit cu ideea, si celorlalti din cadrul FRGO care si-au dat acordul.
Daca se vrea promovare eu cred ca ea trebuie facuta institutionalizat, in cadrul unui proiect pe termen lung bine pus la punct si care ofera executantilor sai suficienta motivatie si compensatie atit pe plan moral cit si financiar. Multe din cele intimplate in ultimii ani ne arata calea corecta.

Catalin

daniel.cioata
Posts: 212
Joined: Sat Jan 17, 2015 9:09 pm
Rang:

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby daniel.cioata » Sun Jan 18, 2015 8:45 am

Admin wrote:o comunitate mai numeroasa si mai implicata

Asta e idea pe care ar trebui sa mergem, intrebarea e cum?
Go-ul romanesc e in declin de (zeci? de) ani de zile, daca stau bine sa ma gandesc dupa Campionatul European Mamaia 1998.

User avatar
MihaiL
Posts: 290
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:24 pm
Rang: 2d

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby MihaiL » Sun Jan 18, 2015 8:46 am

[REZUMAT]

Subiect 1: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei.

Nu exista, bineinteles nici o obligatie a unui jucator tare in acest sens. Masura in care fiecare, in fata propriei constiinte isi asuma sau nu o astfel de obligatie nu e un fapt recuzabil, e o optiune a acelui jucator tare.

Adevaruri "istorice": imensa majoritate a jucatorilor romani tari de acum au invatat (in linie directa sau indirecta) de la Radu Baciu SENSEI.

Nu e vorba de "veneratia" bucurestenilor pentru Radu, cum zicea cineva, Radu nu are nevoie de alt piedestal decat si l-a construit singur prin dragostea lui pentru GO, e vorba insa de realitatea "istorica".
Radu a facut asta (si multe altele) fara nici o pretentie materiala. Nici macar nu si-a pus problema, decat mult mai tarziu si in cu totul alti termeni ca ar putea SI castiga din GO.
Problema "investitiei" facute IN GO insa nu suporta comparatie. Si-a facut casa club de GO...ani la randul !

Desigur Radu nu avea taria jucatorilor nostri de top si de altfel nu e nimic rau in a castiga din GO.

Radu a jucat insa cu oricine vroia sa joace cu el, a consumat timpul lui (mult timp !) cu o groaza de jucatori mult mai slabi si chiar cu perspective rezervate si nu a pus niciodata problema in acesti termeni. Eu nu l-am auzit.
Am platit o data o suma modica pentru cursul de la Inframicrobiologie, insa acela era un curs...organizat.

Subiect 2: Profesionism in GO

Profesionist = persoana care traieste (isi extrage resursele) dintr-o profesie. In care si exceleaza ca altfel nu vin resursele. Simplu...
Daca te chemi "profesionist" si traiesti din GO [*later edit* irelevant daca jucator de turnee pro sau antrenor] e normal sa ...traiesti din GO.
Daca ramai "amator" dar vrei sa traiesti totusi (doar) din GO, pentru mine e mai greu de inteles. Iertare, mi se pare ca iti doresti niste drepturi, care nu-s proportionale cu responsabilitatile.

In plus e important daca, obiectiv vorbind "piata" cere / doreste asta. Daca nu, e firesc (DACA ESTI PROFESIONIST) sa cauti alta piata care te valorifica. Daca nu esti, eu personal nu inteleg.

Oricum statutul de profesionist ti-l atesta de obicei cineva. Fie el de instructor care traieste din asta (profesionist), fie jucator care joaca in turnee profesioniste. Care cineva te si plateste.
Dupa parerea mea "free lancer" <> profesionist. Si ca indatoriri si ca drepturi.
Admit ca pot exista si multe alte pareri. De-aia si ridic problema.

Si oricum "iluzionarile mele" (sic!) plus exemplul lui Radu imi spun ca daca esti tare, una din treburile tale e sa-i cresti si pe altii. Io fac asta pe prietenie si joc adesea cu oameni fata de care diferenta de nivel e poate mai mare decat cea intre mine si top (vezi cele 15 simultane de la CSRB de ex, date in lipsa altuia mai bun care s-o faca). Sunt un stupid...asta e... Si un AMATOR. De GO...
Nu fac si nimeni nu trebuie sa faca NUMAI asta. Insa intre NUMAI si DELOC exista un spatiu...


Subiect 3: Dorim topul in mijlocul maselor macar periodic

Poate ca epoca voluntariatului a trecut. Poate ca interesele "marii mase" (sau dezinteresul ei) este demotivant pentru jucatorii de top.
Insa..."tonalitatea" mesajului este diferita intre..."Cel ce ne-a dat nume" si succesorii sai. Eu personal o observ cu mahnire.
Si duc dorul unor turnee la care sa mai vedem si topul "la lucru", nu ca sa joace cu mine ci ca sa fie vazuti jucand intre ei...
Sa se bucure si omu' de rand ca a jucat in acelasi turneu cu un 7d s.a.m.d. Ca i-a adresat ala 3 cuvinte (gratuite !). I-a aratat un JOSEKI, un TESUJI, i-a laudat calculul amarat de 3 mutari, in fine...a fost acolo.
Radu ERA mereu "acolo". Si cat a fost, s-a jucat GO in Romania. Mult GO. Acum jucam "pe la colturi" imho...


Cam asta e...

PS Raspuns la intrebarea lui Popicu: Eu personal joc cateva partide pe saptamana pe TYGEM, ma uit (superficial) pe toate finalele pro care se joaca, vin la turneele din Bucuresti (nu am resurse de timp si altele pentru calatorii si de altfel in afara de MPRB nu prea am la ce). Si trec episodic pe la club (CSRB) , care bun -rau e singurul CLUB de care stiu eu din Bucuresti (nu scoala, nu local, CLUB). Care club pentru cine nu stie are intalniri martea.Wink


Last edited by MihaiL on Tue 13 Jan 2015 - 14:00; edited 7 times in total

Mirel
Posts: 31
Joined: Sun Jan 18, 2015 11:05 am
Rang: 6 dan

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby Mirel » Sun Jan 18, 2015 8:47 am

Salut,

Mihai, stii ca in Japonia exista instructori de Go care se ocupa cu predarea jocului in cluburi sau privat si traiesc din banii astfel castigati? Si in celelalte tari asiatice exista astfel de instructori.
Spui ca jucatorul profesionist este singurul care ar trebui sa traiasca din Go (eu asta am inteles), dar presupun ca nu ai idee cat de multi instructori de Go sunt in Japonia (si in Asia, in general), care doar din lectii traiesc. Nihon Kiin recunoaste acesti instructori si nici n-ar putea fi altfel, cata vreme doar circa 3% dintre insei devin jucatori profesionisti iar o parte importanta din restul de 97% primesc diploma de instructor de Go, acopera nevoia de lectii si ajuta, direct sau indirect, la promovarea jocului. Asadar, nu exista doar jucatori amatori si profesionisti, ci si instructori de Go, care de multe ori renunta la a juca in turnee oficiale si se concentreaza exclusiv pe latura pedagogica.

Mirel

User avatar
kostel
Posts: 35
Joined: Mon Jan 19, 2015 7:50 pm
Rang: 5k

Re: motivatia jucatorilor tari sa joace cu cei (mult) mai slabi ca ei

Postby kostel » Mon Jan 19, 2015 9:03 pm

" a face un cadou este o arta"

Important adevar.

O varianta este chestia cu a darui un peste sau o undita.

Mai dificil este cind cadoul vine natural din ... sa zicem, negura istoriei. Si mult mai dificil este cind trebuie sa decizi cit ti se cuvine, si cit trebuie sa dai inapoi. Poate nu inapoi ci mai departe.

Si cind intelegi exact cit meriti, si cit tre sa dai inapoi inseamna ca te-ai maturizat. Si cind nu esti suficient de matur, si incerci sa iei mai mult decit ti se cuvine apare reactia adversa, ti se va fura ce furi tu insuti. Si asa se cade inapoi de la sistemul social la cel premergator, tot cu pesti, adica al mare il inghite pe cel mic.

(Nu e locul aici, dar cred ca "torentistii este" pestele ala mic care il inghite pe cel mare. (si intimplator si pe altii mici.))


Return to “Discutii generale”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron