Hm, as confirma urata mentalitate "torente" si o blamez insumi. Si eu ma mandresc cu CD-uri exclusiv originale la care tin mult si care este singurul domeniu unde sunt ordonat.
Dar GO-ul romanesc si european este susceptibil de discutii.
In Asia GO-ul este un fenomen de mase, un sport "de baza" cunoscut de toata lumea si practicat de foarte multa lume. L-as asemana cu fotbalul din Europa, care de 100 de ani face o cariera absoluta identica.Toata lumea il practica la toate nivelurile: unii joaca(fotbal in Europa/GO in Asia) la scara blocului, altii mai organizat, se strang si joaca saptamanal pe teren sintetic. Unii joaca institutionalizat, prin divizia D dar practic tot de placere. Sunt si cativa, putini procentual, care joaca profesionist, pe bani, ca sa ii distreze pe spectatori, sa zicem de la nivel de Divizia A in sus(campionate europene, etc.)
Si e normal ca aia care joaca in Liga Campionilor sa fie platiti chiar regeste, spectacolul dat maselor fiind unul chiar deosebit, oamenii meritand remuneratia pentru nivelul la care au ajuns.La fel si in Orient: majoritatea joaca de placere, unii joaca in turnee oficiale iar profesionistii chiar isi merita remuneratia, avand milioane de privitori, canale TV, interes infinit mai mare decat in Europa si mai ales Romania.
Dar Go-ul in Europa si mai specific in Romania nu este un fenomen de mase. Cvasi-nimeni nu e interesat in Romania de marile performante din acest joc, de arta lui, de niste secvente incredibile, de tesujiuri pe milimetru patrat, de principii de logica elementare care sa poata fi aplicate si in viata. Tot spectacolul asta se gaseste in GO, asa cum in fotbal sunt suturi la vinclu, tacklinguri eroice, pase de 50 de metri.Dar, spre deosebire de fotbal, nimeni nu e interesat de spectacolul GO-ului, decat o mana de zapaciti care tot se agata de el ca sa nu moara. Daca am face o statistica, cred ca oina sau popicele ar strange un procent mai mare de fani si practicanti.
Deci sa identificam, fata de modelul de mai sus, in care jucatorii de top au locul lor binemeritat, unde si ce este GO-ul in Romania(repet, cel european nu este departe deci raman pe mai departe sa ma refer la cel romanesc, care "ne doare")
Go-ul romanesc, cum spuneam mai sus, este insignifiant. Este jucat de o mana de oameni care se pretind prieteni intre ei si care, cel putin pe grupuri, au provenit din medii apropiate: unii din acelasi oras, altii au facut facultati impreuna, altii s-au imprietenit pe la club.NU vorbim de vreun interes de mase, de vreo publicitate, de vreo notorietate in societate. Repet probabil ca oina e mai cunoscuta si cu mai multi jucatori legitimati:)
Si atunci, daca vorbim de o mana de oameni care joaca intre ei de placere, care s-au invatat unii pe altii jocul. Nu e vorba de un sport de mase, de notorietate,etc. ci de un joc de nisa, un paduche al sporturilor si jocurilor.Ei bine, in paduchele asta de joc nu cred ca e loc(inca) de profesionism, decat daca vreunii(din tari cu putere de cumparare mai mare chiar isi permit sa isi finanteze orice hobby de nisa).
Adica cand suntem 100 de jucatori toti,cand de abia ne chinuim sa supravietuim si se pare ca chiar unii dintre astia 100 sunt mai puslamale decat altii, cand interesul tinde la zero si de fapt niciodata n-a depasit o medie minima, profesionalizarea, ca sa desemnez un termen generic, mi se pare exagerata.
Inca o paralela: cu fotbalul romanesc actual: interesul a scazut urias, putini se mai duc la meciuri,la fel de putini se uita la tv. Drepturile de televizare au scazut dramatic iar fotbalul, macinat de coruptie si mizerie e intr-un picaj binemeritat.Oare in asemenea situatie cei din fotbal au dreptate sa se planga de ce nu mai incaseaza 100 mil.euro/sezon din drepturi tv?:)hilar! Mai bine s-ar apuca sa joace amator, pe tapsan la 10 dimineata si cred ca ar avea mai multi spectatori dornici de iarba verde decat de meciuri trucate.
Sa revenim la go si la concluzia mea finala: la nivelul de penetrare si de notorietate al go-ului romanesc(ne putem raporta daca vreti si la nivelul lui maxim din anul 2000, sa zicem: acum e 0,01%, atunci era 0,5%:), vorbim de profesionalizare, de plata jucatorilor puternici?Maine- poimaine vom vrea sa facem si un canal tv, eventual pay per view care sa transmita partide comentate ale jucatorilor de top romani:)
Eu cred ca, cel putin acum, pentru a il creste, trebuie sa ne apucam sa jucam " la iarba verde", amator, de placere, sa atragem oamenii si nu sa ne gandim la bani.Exact asta a fost reteta care a parut sa fie de succes in Go in jurul anilor 90: entuziasmul, mobilizarea, lipsa oricaror raportari la bani.
Paralela cu Japonia, cu GO-ul de acolo nu cred ca are rost: acolo este vorba de un sport de impact mare, aici este un paduche. Fotbalul in Europa este o religie dar in Papua Noua Guinee este zero. Isi pun cumva aia problema ca ar trebui sa inceapa sa le dea niste salarii mai maricele fotbalistilor lor amarati ca sa ridice fotbalul guinean? Daca maine se duce Zlatan Ibrahimovici sa joace fotbal in Papua si le zice ca el e Zlatan si ca vrea macar un sfert din salariul lui de la PSG, macar 3mil eur/sezon ca sa le arate fotbal adevarat, aia pun mana de la mana si-i dau banii " ca sa-i invete fotbal". Nu, pentru ca interesul lor nu este pe masura banilor si interesului invartit in fotbalul mare. Aia joaca fotbal la fel cum jucam noi GO: de placere, pe tapsan, fara plase si porti cu bare, fara fanion la coltu terenului.Cand vor avea destui jucatori, cand interesul general va fi destul de mare, in decurs de 10-20 de ani se vor compara cu Europa, vor avea si ei stadioane mai acatarii, echipe decente, televizari. Asa e si cu go-ul. Cand vor fi macar cateva mii de jucatori romani, cluburi in fiecare oras mare cu cateva zeci de oameni, concursuri judetene, atunci ar fi normal sa apara si banii pt. top players. Pana atunci....
Exemplele cu Japonia mi se pare din alta lume. Este ca si cum m-as duce in Guinea si as incepe sa le zic alora:" Stii, la noi in Europa fotbalul se joaca pe stadioane mari, de 60000 locuri(e adevarat ca la voi aici se uita la meciurile voastre doar rudele dar nu vreti sa va fac un stadion macar de 10000 de locuri?)....La noi se joaca nocturna....La noi sunt salarii de milioane de EURO(nu vreti sa vi-l aduc macar pe Chivu sa ii dati macar 100.000 EUR/sezon?). Nu vreti sa va aduc si niste antrenori, vreun Mourinho sau Ancelotti care sa va invete fotbalul?Va pot face un discount mare la salariu daca vin ca sunteti incepatori...Si aia se uita la mine ca la un extraterestru care vorbeste de un elefant in fata unui purice.
N-am nimic impotriva si nu consider imoral a preda GO vreunui american, englez, etc. cu putere de cumparare, dispus sa plateasca pt. lectii de GO. Dar pretinzand asta la nivelul comunitatii romanesti de GO,nu cred ca e in regula.Go-ul romanesc n-are nicio baza, nicio justificare de a fi comparat cu ce se intampla in Japonia. Sunt doar aceleasi reguli intrinseci ale jocului. Dar organizarea, interesul sunt la distanta de epoci-lumina asa ca orice comparatie este inutila.
Sigur, sunt de acord ca pentru chestii organizatorice sa se stranga bani, sa mearga treburile administrative mai bine. As propune chiar o taxa de 100 lei/jucator anuala la FRGO pentru ca activitatea uzuala sa mearga bine, sa fie cineva care sa se ocupe cu onestitate si profesionalism de toata organizarea.
Concluzia enuntata de mine e: momentul decaderii GO-ului romanesc(ca hobby, ca bucurie a unora multi), a aparut atunci cand au aparut banii in GO: la inceputul anilor 2000. Marul otravit a fost muscat: toata lumea dadea lectii si castiga bani mai multi sau mai putini si era fericita. In cativa ani au ramas cativa care sa predea regulat dar a aparut raportarea nefasta, care nu existase inainte: ce premii sunt/ ce mi se deconteaza la un concurs/ nu cumva castig mai mult dintr-un wknd daca dau lectii acasa decat sa ma duc sa joc cu aceiasi "obositi"? Pana atunci nimeni nu pusese intrebarile astea si toti veneam la turnee by default.
Prezenta tot mai scazuta in top a antrenat ca un efect de domino prezente mai scazute la nivel de 3d, de 2d,de 1d etc.
Sigur, nivelul calitativ al jocului a crescut: m-am uitat pe niste partide ale jucatorilor de top romani de prin 94 si erau doar cu putin mai tari decat nivelul meu actual, deci un 3-4d actuali. Un top player de acum din Romania ar fi lejer campion European ani de-a randul la inceputul anilor 90.Dar in acelasi timp efectul pervers a fost ca miscarea, GO_ul ca hobby, pentru mase, a fost macinat, cariat, ajungandu-se la ce e in prezent. Sigur, mai sunt si alte cauze mai mult sau mai putin obiective si cauza asta nu e una determinanta dar asta mi se pare momentul zero.
Interesul comunitatii, al FRGO, este sa joace cat mai multi, sa se bucure cat mai multi de joc, sa avem o miscare cat mai dezvoltata si abia atunci cand miscarea va fi dezvoltata FRGO isi va pune problema ridicarii ridicarii calitative a nivelului jocului unora dintre jucatori. Nu cred ca telul ar trebui sa fie ca din suta de jucatori existenti, sa ridicam 5-10 dintre ei, aia interesatii si eventual vreunii dispusi sa dea bani pe lectii iar in rest fie ce-o fi.